5 vrijwilligers zetten mee ‘Tienenair’-netwerk op om fijnstof te meten

02 Juli 2018

5 vrijwilligers zetten mee ‘Tienenair’-netwerk op om fijnstof te meten

Groen lijsttrekker Tom Roovers en voorzitter John Vankeijenberg overhandigen de fijnstofmeter aan ‘Tienenair’ Jan Maes. Van links naar rechts: John Vankeijenberg, Jan Maes en Tom Roovers.

Midden juni lanceerde Groen Tienen een oproep naar alle Tienenaars om, in opvolging van de CurieuzeNeuzen, mee een heus netwerk van fijnstofmeters uit te rollen. De bedoeling van dit ‘Tienenair’-netwerk is om live te tonen hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Tienen, op elk moment van de dag, elke dag opnieuw. Uit de talrijke kandidaturen werden 5 Tienenaars geloot die nu gedurende minstens één jaar mee de Tiense luchtkwaliteit in kaart zullen brengen. Zij kregen hun fijnstofmeter vorige zaterdag overhandigd.

Initiatiefnemer en Groen-kandidaat Johan Laermans legt uit: “we hebben deze fijnstofmeters zelf gefabriceerd, en zorgen er nu voor dat ze hun gegevens allemaal automatisch doorsturen naar de website als open data. Zo kan iedereen live volgen hoe het gesteld is met het fijnstof. Maar vooral de resultaten over een langere periode zullen ons heel wat interessante informatie geven, zodat de stad ook gericht initiatieven kan nemen om de luchtkwaliteit te verbeteren en te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor de Tienenaars.”

In een eerste fase zal het ‘Tienenair’-netwerk bestaan uit 15 fijnstofmeters, zowel in het stadscentrum als in de deelgemeenten. Groen-voorzitter John Vankeijenberg licht toe: “We willen graag iedereen die ingeschreven heeft bedanken voor de interesse. In deze eerste fase zijn we beperkt tot 15 meters, maar als zou blijken dat het interessant is om dit netwerk nog uit te breiden, zullen we zeker bekijken hoe we alle Tienenaars verder kunnen betrekken bij dit initiatief. Luchtkwaliteit is een zaak die iedereen aanbelangt. De negatieve gevolgen van fijnstof op onze gezondheid kunnen niet langer genegeerd worden.”

De resultaten van het ‘Tienenair’-netwerk zijn voortaan live te volgen op de website http://belgium.maps.luftdaten.info/#12/50.7971/4.9298.