Hermes Sanctorum en Anne Dedry trekken de Vlaams-Brabantse lijsten voor Vlaams en federaal parlement

24 December 2013

Zaterdag 7 december hebben de leden van de provincie Vlaams-Brabant gestemd voor de verkiesbare kandidaten waarmee zij naar de verkiezingen van mei 2014 trekken. Hermes Sanctorum werd verkozen als lijsttrekker voor de Vlaamse lijst en Anne Dedry zal de federale lijst trekken. "Met deze ervaringsvolle ploeg die vandaag werd gekozen, willen wij zoveel mogelijk mensen een stem geven die vinden dat het beter kan in dit land op sociaal en milieuvlak," stelt een tevreden voorzitter Wouter Van Besien . Zaterdag 7 december kwamen de leden van Vlaams-Brabant samen om de verkiesbare plaatsen voor de Vlaamse en federale lijst in te vullen. Voor de Vlaamse lijst viel de keuze op Hermes Sanctorum (Lubbeek) als lijsttrekker en An Moerenhout (Kapelle-Op-Den-Bos) voor plaats 2. Op plaats 3 staat Eddie Boelens, schepen in Grimbergen. De lijst wordt geduwd door . Lies Corneillie (Leuven) en Toon Toelen (Leuven) zijn eerste en tweede opvolger.

Bernadette Stassens (Tienen)

De federale lijst zal getrokken worden door Anne Dedry uit Leuven, bijgestaan door Dieter Van Besien (Haacht) op plaats 2 en Katleen De Ridder (Roosdaal) op plaats 3. De lijst wordt geduwd door provinciaal Gedeputeerde Luc Robijns (Huldenberg). Anton Delbarre (Leuven) en Katrien Eggers (Zaventem) zijn eerste en tweede opvolger. Bart Staes trekt de Europese lijst.

"Gaan we voor een duurzaam Vlaanderen of kiezen we voor oude recepten die niet blijken te werken?" vraagt Hermes Sanctorum zich af: "In Vlaams-Brabant koos de Vlaamse regering voor een bredere ring rond Brussel en het megashoppingcenter Uplace waarvan vandaag nog bekend raakte dat de auditeur van de Raad van State vindt dat de overheid zich partijdig opstelt. Groen wil een andere weg inslaan. We willen het dagelijkse leven van de Vlaming verbeteren door in te zetten op een duurzame economie die jobs oplevert, zorgt voor een betere luchtkwaliteit en een betere mobiliteit die mensen sneller op hun bestemming brengt. Daar wil ik mij voor inzetten in het Vlaams parlement."

Met Anne Dedry als lijsttrekker voor de federale lijst haalt Groen heel wat nieuwe ervaring in huis. Haar expertise bouwde ze op door haar jarenlang engagement in Landelijke Thuiszorg, Bakermat en Ons (vroeger KVLV), en op het kabinet van Magda Aelvoet: "Ik ga me er in het parlement voor inzetten dat gezondheidszorg betaalbaar en kwalitatief blijft voor iedereen. De patiënt moet meer centraal staan in ons gezondheidsbeleid. Onze huisartsen, verplegers en verpleegsters verdienen een sterkere rol daarin. Intelligente besparingen in de gezondheidszorg zijn mogelijk zonder de patiënt te raken, als we bijvoorbeeld nog beter de overconsumptie in de ziekenhuizen terugdringen. Ik wil er ook voor zorgen dat onze voedselveiligheid opnieuw beter gegarandeerd wordt, door het Voedselagentschap opnieuw de slagkracht te geven waarmee het destijds opgericht werd."

Eind januari zal de volledige lijst bekend gemaakt worden.