Meer dan Groen

Ja, Groen is de ecologische partij van Vlaanderen. Maar Groen staat voor meer dan milieu en klimaat. Onze partij komt op voor wie geen stem heeft. Dat gaat ook over de dieren, onze bomen, onze rivieren, maar evenzeer over de zwakkere in onze maatschappij, over wie onvoldoende kansen krijgt op een goed leven. Groen is dus ook een sociale partij.

Groen denkt op lange termijn. Wij willen actie om nu iets te doen aan de klimaatverandering, zodat volgende generaties daar niet voor moeten opdraaien.

Door dat te doen, krijgt ook deze generatie heel wat voordelen: properdere lucht, goedkopere energie van bij ons, minder mondiale conflicten, minder vluchtelingen,…

Waar wij besturen, smijten wij ons. Wetende dat het loon even hoog ligt voor wie een politiek mandaat als een schnabbel ziet, werken Groene schepenen voltijds. Cumul heeft bij ons nooit bestaan. Basisdemocratie zit in ons DNA.

Het is dan ook de hele lokale groep van Groen die deze speerpunten heeft samengesteld. Neen, dit is niet alles waar Groen Tienen voor staat. Maar dit is een collage van neergepende prioriteiten, waar voor onze leden deze verkiezingen over moeten gaan. Deze speerpunten komen dus niet letterlijk uit het verkiezingsprogramma, ze vormden eerder een inspiratiebron. Wij nodigen u daarom graag uit om zowel ons volledige programma door te nemen als deze negen speerpunten.

Weet dat wij besturen met deze mantra’s in gedachte:
"Is dit goed voor de planeet?"
"Doen we hiermee goed voor elkaar?"
"Hoe zorgen we voor een samenleving waarin mensen zich goed in hun vel voelen?"


Duurzame mobiliteit

We blijven bij het uitwerken van het mobiliteitsplan en het bereikbaarheidsplan bij het STOP-principe: Stappers, Trappers, Openbaar Vervoer en Privévervoer (met voorrang voor deelwagens). Zo willen we de leefbaarheid van woonkernen garanderen en/of verbeteren. De auto is welkom, maar te gast. Zo verhogen we ook de veiligheid van de kwetsbare weggebruiker (streven naar zero verkeersslachtoffers). Ook deelgemeenten moeten volwaardig bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Onze voorstellen: blijven investeren in degelijke voetpaden met aandacht voor de toegankelijkheid en blindengeleiding op belangrijke routes. Autovrije/-luwe schoolomgevingen, 30 km in woonwijken, meer woonerven (20 km). Voor fietsers kwalitatieve fietspaden, veilige oversteekplaatsen, conflictvrije kruispunten.

Uitbouw van fietssnelwegen, fietsstraten en fietszones, met meer fietsstallingen, zeker in straten met rijhuizen. Onze droom is een shuttlebus tussen station en centrum. Het aanbod van deelwagens moet uitgebreid worden (in een overgangsfase ook niet-elektrisch om de stap naar deelwagens te vergemakkelijken). In eerste instantie aan de Hoppinpunten. Ook privaat autodelen moedigen we aan.

Flankerend beleid zoals snelheidsremmende maatregelen, controles, toezicht op wild- en foutparkeerders moeten de verkeersveiligheid blijvend ondersteunen. Beleidsmatig moet er ook meer toezicht zijn op de herstellingen van voetpaden na nutswerken. Het aanwerven van een tweede mobiliteitsambtenaar die specifiek fietsinfrastructuur moet realiseren is in de huidige toestand geen luxe. Meer kortparkeren waarborgt de toegankelijkheid maar vermijdt langdurige inname van openbare ruimte.


Lokale energieproductie

Hernieuwbare energie in antwoord op de klimaatproblematiek: wind, zon en warmte. Energie zo lokaal mogelijk proberen te produceren en te verbruiken (en eventueel op te slaan). Het maakt ons minder afhankelijk van grote energiebedrijven en buitenlandse politiek. Belangrijk is hier ook het lokaal aandeelhouderschap: de winst blijft binnen de gemeenschap. Tegelijk is dit ook een belangrijke hefboom bij energiearmoede.

Onze voorstellen: het plaatsen van zonnepanelen op alle beschikbare daken (zowel openbaar, privé als sociaal). Ook dit kan via een coöperatie. De promotie van een coöperatieve windmolen. Bedrijven kunnen gestimuleerd worden om overtollige stroom te delen via een lokaal platform. Onderzoek naar mogelijke warmtenetten. Maar ook bewustmaking dat hernieuwbare energie betaalbaar is en de participatiemogelijkheden voor de laagste inkomens maken deel uit van het beleid. Bedrijven kunnen ook gestimuleerd worden tot een audit om hun ecologische voetafdruk te verkleinen.


Vergroening straten en pleinen

Onze straten en pleinen zijn erg verhard en dragen bij tot de klimaatproblematiek door wateroverlast en hitte-eilanden. Vergroening zorgt ook voor een veel aangenamere omgeving die rust brengt en het mentaal welzijn verhoogt. In zeer verdichte woonkernen nodigt het uit om samen te komen en kan eenzaamheid verminderen (sociale cohesie). Een groene omgeving verbetert de luchtkwaliteit en zorgt voor een grotere biodiversiteit. Groene eilandjes maken één groot ecosysteem. Meer aandacht voor water in het landschap en in de woonkernen (ruimte voor water, droogte tegengaan).

Onze voorstellen: nieuwe verharding vermijden en oude ontharden (parkings, opritten, schoolspeelplaatsen, voortuinen). Bij nieuwe aanleg het principe van een klimaatstraat hanteren. Bij grote projecten betekenen groene corridors een meerwaarde evenals openbaar toegankelijk groen. En vooral toezicht op de uitvoering. Buurtparticipatie voor ontharding en vergroening zodat nieuwe zones ontstaan ifv de vraag. Peterschap van burgers over perkjes en groenzones vergroot de betrokkenheid. Blijven promoten van geveltuintjes (met eenvoudige aanvraagprocedures) en subsidiëring van onthardingsacties. Bewustwording en bestrijding van exoten. Wat het kostbare water betreft: bij grote werven dit ter beschikking laten stellen. Waar mogelijk een goot vervangen door een infiltratiezone. Grondwaterputten voor land- en tuinbouw monitoren.

Duurzame economie

We willen blijven inzetten op een economisch model dat niet uitgaat van groei als doel maar respect. Respect voor die ene aardbol die we maar hebben door de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zowel wat afval betreft, het transport, de grondstoffen, de bodem, water… En met respect voor de mensen, zowel de huidige als de toekomstige. Een sociale economie is ethisch en is zoveel mogelijk lokaal.

Onze voorstellen: het stimuleren (of het opzetten) van een bouwmaterialenbank. Het stimuleren van repair- en deelbedrijven (zoals het Deelateljee dat al bestaat en de Fietsbib in de steigers staat), tweedehandswinkels. Het promoten van cursussen kleine herstellingen of aanbod gaat de wegwerpcultuur tegen en vergroot de zelfredzaamheid. Lokaal duurzame landbouw, voeding, bedrijven en streekproducten ondersteunen en promoten. Dit door een inventarisatie van bestaande initiatieven en verspreiding daarvan. Het stimuleren van een korte ketenmarkt, boerderijwinkels, bio-markt, voedselbossen, Stadsakker, wereldwinkel. Als stad zelf het goede voorbeeld geven: gebruik van duurzame producten, Fair Trade, Straffe Streek. Ook voor recepties: minder maar beter.

Betaalbaar wonen

Iedereen een dak boven het hoofd door een voldoende groot aanbod aan kwaliteitsvolle en betaalbare woningen, die passen binnen het beschikbare budget van de burgers. Aanpassen van de bouwverordening, zodat kleiner wonen en alternatieve woonvormen evidenter worden.

Onze voorstellen: verhogen van het BSO (Bindend Sociaal Objectief) zodat Kanvaz terug gesubsidieerde woningen kan bouwen. Bij elke groot project een verplicht percentage betaalbare woningen voorzien. Het bestaande aanbod van Kanvaz verduurzamen. Het wooninfopunt versterken om renovatie te stimuleren, te helpen bij subsidieaanvraag. Onze droom is nog altijd de oprichting van een rollend fonds. Een woningcoöperatie helpt leden bij het beheer/onderhoud van een gehuurde woning. Een charter afgesloten tussen stad, verhuurders, vastgoedmakelaars, … kan de discriminatie bij de instap op de woningmarkt tegengaan. De energierekening van huurders naar beneden halen (zie Goed voor het klimaat) door verhuurders aan te zetten de woonkwaliteit te verhogen. Dit kan door het een uitbreiding van het conformiteitsattest over het hele grondgebied. Dit attest is tevens een bestrijding van huisjesmelker. De leegstandtaks moet hoog genoeg zijn in vergelijking met een mogelijke verhuurprijs van de woning. Er is nood aan een daklozenopvang in de winter en noodwoningen.

Armoedebestrijding

Armoede is een bedreiging voor de individuele en collectieve welvaart. Armoede is een vicieuze cirkel, eens er in beland is het moeilijk om er uit te geraken. Zo spreekt men ook over generatiearmoede of kinderarmoede: wie in armoede is geboren, heeft veel meer kans om in armoede te blijven hangen. Detecteren van armoede is belangrijk.

Onze voorstellen: betere lijfelijke en digitale bereikbaarheid van het OCMW, ook tijdens vakanties. Een laagdrempelig loket met eenvoudige antwoorden voor moeilijke materie. Nabijheid is belangrijk: buurtcentra kunnen zwakkere mensen helpen of problemen signaleren (zie zorgzame buurten). Scholen ondersteunen in hun acties tegen lege brooddozen. Wachtlijst in de kinderopvang wegwerken zodat vrouwen kunnen solliciteren, taalonderwijs volgen of werken. Goedkope naschoolse opvang voor bepaalde doelgroepen. Armoedebestrijding vind je ook terug in het luikje Duurzame economie, Betaalbaar wonen, Lokale energieproductie, Zorgzame buurten.

Zorgzame buurten

Een zorgzame buurt is een buurt waar mensen zich thuis voelen, elkaar helpen met kleine zaken, elkaar helpen naar de juiste zorgondersteuning. Waar een netwerk van buurtgerichte professionele hulpverleners en burenvrijwilligers klaar staat om te helpen waar nodig. Het zorgt voor verbinding, is een medicijn tegen vereenzaming en verzuring, detecteert problemen, zorgt ervoor dat mensen zolang mogelijk thuis kunnen wonen.

Onze voorstellen: een buurtplek waar je op vaste tijdstippen terecht kan. Dit is totaalpakket van ontmoetingsplaats, stilteplaats, huiswerkbegeleiding, lokale markt, douche, jeugdpunt, … Hier is ook een coördinator of opbouwwerker nodig die voortdurend contacten blijft leggen met zorgpartners e.a. en de buurtbewoners. Om hun vragen de detecteren, inventariseren en op te nemen in de werking van de zorgzame buurt. De lopende projecten rond zorgzame buurten verankeren.

Inclusieve samenleving

Elk individu, onafhankelijk van achtergrond, cultuur, genderidentiteit, seksuele geaardheid, religie, fysieke en/of mentale beperkingen, moet overal en altijd dezelfde kansen krijgen. Mensen in verbinding brengen en vooroordelen wegwerken.

Onze voorstellen: de stad ondersteunt initiatieven van de LGTB+ gemeenschap en G-sport activiteiten. De stad voert zelf een inclusief aanwervingsbeleid. Straathoekwerkers en brugfiguren kunnen problemen detecteren, doorverwijzen of een verbindende rol spelen. Monitoren jeugdwerking ondersteunen als ze zeer diverse groepen begeleiden. Verspreiden van een regenboogsticker als welkom in een horecazaak/onderneming. Diversiteitscheck bij elk evenement.

Mentaal welzijn kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren hebben recht op het zich goed voelen op zowel lichamelijk als geestelijk en sociaal vlak. Ze moeten zich veilig voelen om maximaal te ontplooien. Investering in kinderen bespaart latere ‘kosten’.

Onze voorstellen: een publieke ruimte van en voor jongeren (mogelijks ingebed in buurtplek). Integratie van jeugd met beperkingen in de reguliere jeugdwerking. Bestaande jeugdbewegingen (leiding) moeten maximaal worden ondersteund. Menstruatiearmoede bespreekbaar maken. Verankeren van het Overkophuis.