Begroting 2010: waar is de visie?

12 April 2010

Tienen heeft een imagoprobleem: de bevolking is sterk vergrijsd, de woningen zijn verloederd, er is veel leegstand. Jonge gezinnen aantrekken is een must om dit te kenteren. Maar het is duidelijk dat de 'Sinterklaaspolitiek' nog steeds overheerst.

Op de gemeenteraad van 17 december was het bijltjesdag.
Ongeveer elke ecologische premie werd naar de prullenmand verwezen.
Tienen keert dus geen subsidies meer uit voor zonnepanelen en warmtepompen, voor hakselaars en mulchmaaiers, voor herbruikbare luiers noch voor lijnvormige landschapselementen. Alle mogelijkheden om de burger aan te moedigen om de afvalberg te verkleinen en de wereld wat groener te maken, projecten die de voorbije jaren moeizaam op poten waren gezet, werden in één keer teniet gedaan.

Tienen wordt gekenmerkt door leegstand en verloedering.
Je zou denken dat de stad dan prioriteit geeft aan het aanmoedigen van burgers die hun gevel willen verfraaien. Neen! In de begroting wordt deze premie verlaagd van 1240 € naar 500 €! Meer nog: het maximale inkomen om van deze premie te genieten, wordt niet meer aangepast aan de kinderen ten laste! Jonge gezinnen hebben dus minder kans om deze kleine premie te kunnen opstrijken.
Hoe sociaal is dat?

Intussen wordt de binnenspeeltuin door de stad opgekocht voor twee verenigingen. De kost van de aankoop en aanpassing bedraagt nu reeds 1.300.000 €, en we weten nog niet waar we gaan eindigen.
Ons voorstel voor een lichte nieuwbouw op het steentjesplein was beter en een pak goedkoper.