Betaalbaar wonen in een zorgpark

09 September 2016

Betaalbaar wonen in een zorgpark

Eind juni mocht ik een kijkappartement voorstellen in de woonzorgwijk Park Passionisten aan de Aarschotsesteenweg. Het eerste in de reeks sociale koopappartementen- en woningen die volgend jaar instapklaar zullen zijn. Het is de eerste keer dat Huisvesting Tienen dankzij subsidie, vastgoed op de markt kan aanbieden. Dit tegen een kostprijs die lager ligt dan de gangbare prijs én waar het degelijk en aangenaam wonen is: appartementen gaan vanaf 145.000 euro en woningen vanaf 165.000 euro. Denk je dat je niet in aanmerking komt? Misschien wordt je dan wel aangenaam verrast want enkele jaren geleden zijn de grensbedragen voor sociale huisvesting opgetrokken. Park Passionisten is een woonzorgwijk omdat het verschillende woonvormen bundelt. In samenwerking met de Broeders Alexianen kan je er terecht in een woonzorgcentrum, serviceflats of assistentiewoningen. Huisvesting Tienen biedt 24 koopappartementen, 15 koopwoningen, 7 huurwoningen en 67 huurappartementen aan. Het park kan daarmee een 300 à 400 bewoners huisvesten. De appartementen hebben een inloopdouche, een makkelijk keukeneiland en een lift. De woningen hebben keuken, badkamer, wc en slaapkamer beneden zodat ze aantrekkelijk zijn voor mensen met een beperking.

Woonzorgwijk met boodschappendienst en buurtwerking

We hebben al appartementen beschikbaar vanaf 145.000 euro, woningen vanaf 165.000 euro. De woningen hebben allemaal 3 slaapkamers, de appartementen een grote en een kleine slaapkamer en een lift. Alles is instapklaar, je moet alleen zelf een likje verf geven.
Een ontmoetingsruimte, boodschappendienst, klusjesdienst en een buurtwerking in de wijk maken het aantrekkelijk om er levenslang te wonen. Deze diensten zullen ook voor de buurt openstaan.

Wonen in het groen
Het zal aangenaam wonen zijn in deze parkomgeving. Het was vroeger de boomgaard van het klooster van de Zusters Passionisten. Op de site is er een nieuw, klein klooster voor hen gebouwd. In het midden blijven nog enkele fruitbomen bewaard die aangevuld worden met ander groen en een wadi voor regenwater.  Op de hoeken vind je enkele parkeerplaatsen maar verder wordt de auto onder de grond verbannen.

Kortom, een project dat 10 jaar geleden startte en waarvan we echt honger krijgen naar meer. Een sociale mix, het divers woningaanbod in een parkomgeving en bundeling van de zorg mét een open oog naar de volledige buurt rond de Aarschotsepoort.
De appartementen en woningen van Huisvesting Tienen kan je kopen met eigen middelen, een eigen lening of een sociale lening.

Enkele voorwaarden:

  • voor alleenstaanden ligt het jaarlijks maximum netto belastbaar inkomen op 36.000 euro, voor gezinnen op 54.000 euro
  • een sociale lening moet ten laatste op je 70ste afbetaald zijn
  • je mag op het ogenblik van de aankoop geen eigendom bezitten in binnen- of buitenland.


Als je op de privémarkt 600 à 700 euro huur kan neertellen, dan is aankopen ook geen probleem. Dit is dan ook de uitdaging die ik mij persoonlijk stel: een mooi alternatief voorstellen aan mensen die nu volop huur betalen in slechte woningen.

Huis te groot ondertussen? Niet aangepast? Dromen van een eigen stek? Nieuwsgierig?
Ga eens aan de slag met de wooncalculator.
Meer informatie op www.huisvestingtienen.be, www.parkpassionisten.be of kom gerust eens langs op mijn spreekuur elke dinsdag tussen 18 en 20 uur.

Karin Struyf,
Voorzitter CV Huisvesting Tienen