CORONA

26 April 2020

CORONA

Het Covid-19 virus houdt heel de wereld in haar greep en weinigen waren voorbereid. Nochtans was al vaak verwittigd voor de uitbraak van een pandemie.Na de Spaanse griep in 1918-19, kregen we dankzij de globalisering de laatste 20 jaar al heel wat ernstige waarschuwingen (SARS, MERS, Ebola, Mexicaanse griep).Is het menselijke hoogmoed dat het gros doet zeggen: eerst zien, dan geloven? We zien een parallel met de klimaatverandering …In ieder geval: het is alle hens aan dek op alle niveaus. Ook onze stad heeft ook snel moeten schakelen.  Welke initiatieven zijn tot nu toe gelanceerd door de stad?

 • Alle 75-plussers in Tienen kregen een telefoontje om te informeren of zij de nodige hulp hebben bij boodschappen of gezondheidszorg.
 • Vanuit het OCMW werd ook de boodschappendienst naar de klanten verder uitgebouwd volgens de vraag.
 • Iedereen kreeg een flyer met informatie in de bus.
 • Een overzicht van de handelaars en horeca waar je online of telefonisch kan bestellen.
 • Opschorting van een aantal belastingen, van parkeergeld en vergoeding inname openbaar domein.
 • Oprichting van een relancefonds voor onze lokale handel en horeca
 • Een verdeelpunt voor beschermingsmiddelen voor de zorg in de regio Tienen.
 • Ondersteuning van kinderopvang in de paasvakantie door aangestelde jeugdmonitoren.
 • Logistieke ondersteuning bij de opzet van schakelzorgcentra, cohorteafdelingen, hersterilisatie van gebruikte mondmaskers
 • Een samenaankoop voor mondmaskers voor 8 omliggende gemeenten.
 • ...

Wat hadden wij als Groen graag anders gezien? Vrij snel ontstonden allerlei solidariteitsinitiatieven maar zonder algemene coördinatie.
Een privéorganisatie stelt kosteloos nationaal een platform (impactdays.co) ter beschikking om vraag en aanbod in hulp te coördineren.
Een heldere en duidelijke site die op 8 maart al online was en waar inmiddels 300 gemeenten en organisaties gebruik van maken.
Hiermee hadden we alle vrijwilligers kunnen matchen met de noden die er zijn, en hen laten verzekeren.
We hebben als stad geen ervaring met organisatie van vrijwilligerswerking, en dat weerhield het college om hier op in te tekenen.
De afgelopen weken hebben we als stad al veel moeten doen waar we geen ervaring in hebben, maar wat gewoon moet gebeuren.
Voor Groen was dit net een kans om dit vast te pakken.

Ondertussen kan je je als vrijwilliger wel kosteloos verzekeren via de site vlaanderenhelpt.be.
Je kan je ook individueel aanmelden via giveday.be of vrijwilligerswerk.be.

Alleen met vrijwilligers lukt het natuurlijk niet. Onze grootste dank aan hen die onze samenleving vandaag gaande houden:
in zorg en welzijn, veiligheid, bestuur, openbaar vervoer, post en distributie, logistiek en verkoop, productie, landbouw, …

Het valt op hoe, in crisistijd, we met z’n allen terugvallen in goede groene gewoontes:
lokaal kopen, af en toe van thuis uit werken, de auto enkel gebruiken voor noodzakelijke verplaatsingen, de fiets gebruiken voor kleine afstanden, aandacht voor de zwakkeren in onze gemeenschap, respect voor de zorg, …
In al deze miserie troosten we ons met het idee dat ook het milieu er -alvast op korte termijn- wel bij vaart: de lucht is properder, we staan stil bij wat belangrijk is, gezondheid primeert op consumentisme.

Als Groen zijn we ook erg trots op onze leden en sympathisanten, en bij uitbreiding iedereen die zijn of haar beste beentje voorzet om van Tienen een solidaire stad te maken: even bellen naar de buren, boodschappen doen voor een oudere, een avondlijk applaus met de buren, mondmaskers naaien, inspringen in de zorg, en vooral: zich aan de maatregelen houden.
#allemaalsamen!

Heb je nog vragen over het coronavirus in het algemeen? Op info-coronavirus.be vind je alles over maatregelen en adviezen. Anderstaligen kunnen hier (www.integratie-inburgering.be/corona-meertalige-info) terecht met hun vragen. Met vragen specifiek over Tienen kan je terecht op www.tienen.be/corona of op 016 805830 (werkdagen tussen 8 en 16 u). Je kan een afspraak maken via 016 805700 (stad) of 801111 (ocmw). Wie hulp nodig heeft, kan terecht op 016 319550. Een mooi overzicht van contacten en maatregelen vind je op www.groen.be/dossier_coronavirus