De Grote Markt: het gaat vooruit!

27 Maart 2021

De Grote Markt: het gaat vooruit!

Corona is een ramp voor de horeca-uitbaters. Een geluk bij een ongeluk: de hinder van de werken aan de Grote Markt valt samen met de verplichte sluiting.

Tot nu zitten die werken nog aardig op schema. Iedereen die langs de Grote Markt komt, ziet dat er hard wordt gewerkt. We horen hier veel complimenten over. Dat geldt ook over voor het resultaat: velen bewonderen de gezaagde gerecupereerde kassei die de gladheidstest van sneeuw en ijs in februari doorstond.

Er steekt heel veel werk onder de grond: iedereen heeft de grote bufferbekkens kunnen zien. Er kwamen ook een nieuwe, gescheiden riolering, vernieuwde nutsleidingen en een glasvezelnetwerk. Een nieuwe hoogspanningscabine komt in de kelder van het stadhuis. Zo wordt het marktplein niet ontsierd door grote elektriciteitskasten. We leggen aparte elektriciteits-, water- en wachtleidingen aan voor de markt, de kermis en andere evenementen. Grote regenwaterputten verzamelen water om droge zomers door te komen.

WAT GEBEURDE ER SINDS NIEUWJAAR?
Sinds januari is er terug verkeer mogelijk van de Gilainstraat tot de Nieuwstraat. Ook zagen we de kalkstenen afboording van de kerktuin verschijnen. Die gaat op de Kalkmarkt over in een doorlopende zitbank (zie foto). In het najaar kunnen de planten geplaatst worden. De komende maanden wordt de riolering langs de westzijde vernieuwd. Op de historische Schapenmarkt aan de circusschool, komt een rechthoekig tapijt in gepolijst beton voor kleine evenementen. Een waterpartij zal er voor verkoeling zorgen.

Neem zeker eens een kijkje aan het infopunt in het voormalige Suikermuseum! Je kunt ook de plannen bekijken of de werken op de voet volgen via de  livestreaming op tienen.be/grotemarkt.