De argumenten:
- De wortels van de bomen zitten in de weg om de nutsleidingen te kunnen vervangen: water, aardgas, elektriciteit, telefoon, kabel. Zo zit de voorlopige waterleiding momenteel een kleine 30 cm diep, wat uiteraard te weinig is om bevriezing bij zware vorst te voorkomen.
- De wortels zitten in de weg om de rioleringsaansluitingen van de woningen te vernieuwen en te ontdubbelen.
- Bij het vernieuwen van de hoofdriolering (op een dikke meter van de boom, maar meters diep), kan de stabiliteit van de bomen niet gegarandeerd worden, wat erg gevaarlijke situaties zou opleveren.
- Zelfs al zou er een oplossing zijn voor deze 3 argumenten (maar die is er niet), dan zouden de bomen in de weg staan voor een toegankelijk, voldoende breed voetpad.
Na ons initieel verzet hebben we op basis van deze argumenten de platanen moeten opgeven.
We hebben deze zware tegenslag als een momentum opgevat en lieten een nieuw groenplan met 90 bomen opmaken. Dit voor de volledige vesten en niet enkel voor het deel Leopold- en Sliksteenvest.
90 bomen op de vesten
Op de Leopold- en Sliksteenvest verdwijnen aan de binnenzijde 32 platanen en een els. De bomen aan de buitenzijde blijven en er komen 90 nieuwe bomen: linde, haagbeuk, perelaar, esdoorn, en waar voldoende ruimte is plataan en eik. Daar zullen dus 57 bomen meer dan nu staan.
Aan de Kabbeekse Poort komen enkele plantvakken bij en op het hele traject van de vesten komen er in totaal 75 bomen bij tegenover de oorspronkelijk vergunde plannen..
Op vele plaatsen komt ruiger groen, bijvoorbeeld houtkanten met hazelaar en Gelderse roos. Ter hoogte van de Gete komen er oeverbeplanting en drie moeraseiken. De middenberm zal maar enkele keren per jaar gemaaid worden waardoor er ook kruiden en bloemen zullen kunnen groeien. Op die manier willen we van de vesten een groene corridor maken.
Overal waar de infrastructuurwerken al zijn afgerond, beginnen we in het najaar aan te planten.
Tom Roovers,
Schepen voor Leefmilieu, Verkeer en Mobiliteit
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter