Fietsers zorgen voor een bloeiende lokale economie

19 December 2016

Fietsers zorgen voor een bloeiende lokale economie

Fietsen bevordert de economie. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Fiets Federatie. Behalve de gekende gezondheids- en milieuvoordelen, geeft fietsen de economie een serieuze boost. Heel wat mensen gaan tegenwoordig met de fiets winkelen. Ze komen vaker langs en spenderen dan ook meer. Ze shoppen in de buurt, bij lokale handelaars en zijn trouwe klanten. Fietsende toeristen stappen onderweg sneller af voor een pauze in de horeca. Terwijl de autotoerist meer geneigd is om alles in de auto te stoppen. Er kruipen meer en meer mensen op de fiets wat dan weer voor meer werkgelegenheid in de fietsindustrie zorgt. Sterker nog, in het magazine van de Fietsersbond schrijft Roel De Cleen dat in de economie van de toekomst de fietser centraal staat. Wil onze economie groeien, dan moet ze een nieuwe weg inslaan, los van buitenlandse grondstoffen. De afhankelijkheid daarvan én het geld dat op deze manier wegvloeit, zorgt voor een enorm negatieve impact.

In autoluwe steden, wordt het zware vrachtverkeer geband.  De laatste kilometers in de distributie komen voor rekening van lichte voertuigen, zoals cargofietsen.

Met de fiets op vakantie gaan zit ook in de lift. Een groei van goed uitgebouwde horeca met fietsvoorzieningen zit er dus zeker in. Of  moeten er eerst fietssnelwegen komen waarlangs zich dan leuke initiatieven ontwikkelen?

Wie mee wil zijn in 2017, vat bovenstaande uitleg samen in twee hippe woordjes: bikeconomics en cyclelogistics.

Karin Struyf,
Gemeenteraadslid en fractieleider

Bron: Fietserbondmagazine nr 88, december 2016