Fietssnelweg Tienen – Leuven: bouwen aan de toekomst

09 September 2016

Fietssnelweg Tienen – Leuven: bouwen aan de toekomst

Vlot, veilig en comfortabel met de fiets van Tienen naar Leuven op een aparte fietssnelweg: binnen enkele jaren zal het kunnen! De provincie Vlaams-Brabant wil immers een netwerk van fietssnelwegen uitbouwen. Ook tussen Tienen en Leuven. Zo'n verbinding is een ideaal alternatief voor een woon-werkverplaatsing met auto of openbaar vervoer en biedt een antwoord op de vele files. De provincie Vlaams-Brabant start dit najaar met de voorbereiding van een fietssnelweg tussen Leuven en Tienen.

Waar staan we nu?
De provincie Vlaams-Brabant start dit najaar met de voorbereidingen van twee deeltrajecten van het tracé Leuven-Tienen: Haasrode-Korbeek-Lo en Lovenjoel-Vertrijk. De effectieve aanleg is voorzien vanaf 2019.
Hierover is er op 12 september een informatieavond in cc De Borre.
Ook dit najaar start de provincie met een haalbaarheidsstudie voor het tracé tussen Vertrijk en Tienen. Tussen de stations van Vertrijk en Tienen liggen immers twee natuurgebieden, de Snoekengracht en het Aardgat. Die moeten beschermd worden.

Op 21 mei stapten Groen Tienen, Groen Boutersem en heel wat geïnteresseerden het parcours langs de treinbedding  af om na te gaan waar mogelijke obstakels liggen en wat de alternatieven zijn. Samen met de gemeente Boutersem, de stad Tienen en de lokale natuurpuntafdelingen worden de mogelijke alternatieven bekeken, zodat de fietssnelweg in de nabije toekomst ook hier kan worden doorgetrokken.

Vlot, veilig en comfortabel fietsen
De fiets is één van de oplossingen voor de overvolle wegen met files.
De elektrische fiets zit nog meer in de lift. Mijn fiets op batterijen geeft me ondertussen al 5 jaar plezier, een echte aanrader.
Als je in Leuven werkt en je een klein beetje sportief bent, dan is de fietssnelweg de oplossing.
Een apart aangelegde fietssnelweg heeft zo weinig mogelijk obstakels en zal tussen Tienen en Leuven de spoorbedding volgen.
Groen Tienen kijkt samen met veel Tienenaars uit naar dit fietstracé. Om naar het werk te fietsen of gewoon voor het plezier, voor de ontspanning en omdat we groen zijn en we propere lucht verkiezen boven een vervuilde omgeving.

Meer informatie vind je op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

Bernadette Stassens
Provincieraadslid voor Groen