GEVELTUINTJES fleuren je straat op!

26 April 2020

GEVELTUINTJES fleuren je straat op!

Meer groen in de stad zorgt voor een beter leefklimaat. Het tempert de opwarming van de stenen oppervlaktes, het vangt fijnstof op en brengt letterlijk zuurstof in de lucht. Met een geveltuintje zorg je zelf voor meer natuur in de stad. Vogels en insecten vinden er voedsel en rustplaatsen. Bovendien is een groene omgeving goed voor je humeur en je gezondheid. Hoe meer geveltuintjes in de buurt, hoe gezelliger het wordt. (Buurtactie ‘Bebloem de Stationsbuurt' in Tienen)

Joëlle Hauglustaine: Ik kan het zelf niet beter verwoorden! Vijf jaar geleden hebben mijn echtgenoot en ik ons geveltuintje aangelegd. Dat gebeurde onder impuls van de MAR (MilieuAdviesRaad), waar ik lid van was, en de logistieke hulp van stad Tienen. We kozen voor klimplanten blauwe regen (Wisteria sinensis) en chocoladerank (Akebia quinata) met onderaan bodembedekkers, twee hangplantjes en soms bloembakken.  Ja, deze laatste zijn ook een mooie en goede vorm van gevelgroen!

Voor ons is het een hele verademing als we ‘thuiskomen'. Maar het is ook fijn voor de passanten: de buren en de vogels die er intussen hun nestjes in bouwen en de bijtjes die zich te goed doen aan de nectar van de bloemen. Wijzelf dromen dan weer van de volgende stap: een groene slinger over de straat samen met onze overburen… Een mooi gezellig groendak in ons straatje!

Onder impuls van vele burgers en o.a. Groen Tienen heeft de stad Tienen een structureel kader gemaakt met een nieuw reglement om hulp te bieden aan haar burgers bij deze vorm van vergroening van de stad.
We zien het aantal aanvragen dan ook gestaag toenemen. Bij heraanleg van (voldoende brede) voetpaden stellen we bewoners voor om kosteloos een straatgeveltuintje te voorzien. Bij de eerste rondvraag, in de Paardenbrugstraat, zijn er alvast meerdere bewoners die hier op in willen gaan.

Je kan ook nog veel interessante info terugvinden via volgende links:

Recent artikel:

Je kan je ook laten inspireren op de volgende lokale Facebookpagina’s:

  • Straatgeveltuinen in Tienen (geef anderen ook inspiratie en zet hier wat foto’s van jouw geveltuintje op!)
  • MAR Tienen