GROEN TIENEN INFORMEERT DE STATIONSOMGEVING

24 December 2013

GROEN TIENEN INFORMEERT DE STATIONSOMGEVING

Beste buurtbewoner, Dat er veel zwaar verkeer doorrijdt, of dat er veel modder op straat ligt.  Infrabel, de beheerder van de spoorlijnen, is  van start gegaan met werken aan de sporen.  Zij hebben nagelaten dit te melden, en voorlopig onderneemt de Stad Tienen ook niet veel, zodat ik u wil informeren.Er zijn u de voorbije week wellicht een aantal dingen opgevallen. 

Kort gesteld: Infrabel voert werken uit aan de sporen in de stationsomgeving. Hiervoor moet het talud aangepast worden en worden er op verschillende plaatsen tussen de Tramstraat en de Mulkstraat oprijhellingen gemaakt voor werfverkeer.

Vorige week merkte ik dat er grote bomen gerooid werden aan de NMBS-parking in de Viaductstraat (het zogenaamde 'machineke-fix'). Na contact met de uitvoerder en met de dienst leefmilieu, bleek dat er geen vergunning voor was, maar enkel voor het rooien op het talud zelf. Men heeft daarop het terrein volledig opgeruimd, maar geen hoogstammen meer gerooid. Er zal nog gepraat moeten worden over een compensatie voor de gerooide bomen.

Vervolgens is men begonnen met de aanleg van de aanrijvlakken op het talud. Hierbij was en is er veel vrachtverkeer: afvoer van grond, aanvoer van steenpuin als tijdelijke verharding, vervoer van groenafval, dat in onze straat werd verzameld.

Ik ben zelf actief in de  bouw en heb respect voor de uitvoerders, maar er bestaan veiligheids-voorschriften, en die werden hier niet toegepast: de openbare weg werd in beslag genomen door graafmachines en containers, zonder enige vorm van signalisatie of afsluiting, de weg bleef (ook gisteren en vandaag) vol modder achter. Vooral voor fietsers is dit gevaarlijk. Ik heb dit de voorbije week aangekaart en gisterenavond op de gemeenteraad expliciet aangebracht.

Ik heb gevraagd om signalisatie en werfafsluitingen, maar ook voor een snelheidsbeperking voor het vrachtverkeer waar we nu mee opgescheept zitten. Verder heb ik gevraagd naar duidelijkheid over de planning van de werken. Mijn eerste reactie was dat deze werken in conflict zouden komen met de heraanleg van de Viaductstraat (tussen spoorweg en 'het Mèneke'). Maar voor die werken blijkt er nog een vertragende factor: er moet nog een onteigening gebeuren van grond van ? Infrabel!

Ik reken erop Stad Tienen op deze vragen ingaat en ons allen binnen afzienbare tijd duidelijke informatie bezorgt. Intussen wens ik u fijne feesten toe en een zorgeloos nieuw jaar!

 

Tom Roovers,

gemeenteraadslid Groen Tienen

Viaductstraat 179

0479 21 34 60

www.groentienen.be