Groen Tienen neemt deel aan studiedag “zwerfvuil indevuilbak”.

05 Oktober 2013

Groen Tienen neemt deel aan studiedag “zwerfvuil indevuilbak”.

Als actief lid van de milieuadviesraad en voorzitter van Groen Tienen heb ik gisteren samen met Philippe Boone, OCMW-raadslid en secretaris Groen, deelgenomen aan de in Mechelen.studiedag "zwerfvuil indevuilbak"

Deze studiedag was een initiatief van de Vlaamse Overheid tegen zwerfvuil met Ovam, Fostplus en de VVSG als actieve partners.

De studiedag begon met een plenaire sessie waarop Addie Weenk van Gemeente Schoon de Nederlandse integrale aanpak kwam toelichten.

Vele steden en gemeenten waren massaal aanwezig en kwamen hun ervaringen vertellen. Gezien de problemen inzake zwerfvuil en sluikstorten waarmee Tienen vandaag kampt, vonden we het onvoorstelbaar dat er niemand van de milieudienst of het schepencollege van Tienen aanwezig was.

Er werden namelijk tal van praktische ideeën voorgesteld die we in Tienen zouden kunnen toepassen. Dit met workshops zoals "Wat is een goede vuilbak en waar plaats je hem?" en "Handhaving. Hoe kan het wel?".

Kristien Minten van Tervuren kwam vertellen over de impact van vervanging en vernieuwen van vuilbakken op de hoeveelheid zwerfvuil.

Luc Vercaigne van de Ieperse politie, kwam zijn ervaringen vertellen met het opstellen van een verborgen camera om sluikstorters op heterdaad te betrappen, met 200 vaststellingen in 2012 tot resultaat.

Het was een zeer inspirerende dag. Tienen hoeft het warm water niet uit te vinden.

We zagen veel concrete ideeën om het zwerfvuil en sluikstort in Tienen in te dijken. Het is de hoogste tijd voor actie. Wij dringen erop aan dat het stadsbestuur er werk van maakt. Wij zullen alleszins onze voorstellen brengen.

Meer info op www.indevuilbak.be

GROEN TIENEN

John Vankeijenberg, voorzitter

Houtemstraat 11, 3300 Tienen

http://www.groentienen.be