Groen vraagt “regenboogzebrapad” voor een liefdevol Tienen

20 Maart 2021

Groen vraagt “regenboogzebrapad” voor een liefdevol Tienen

Om een duidelijk signaal te geven dat Tienen een holebi- en transgendervriendelijke gemeente is, vraagt Groen aan de Gemeenteraad van 25 maart om in het centrum minstens 1 regenboogzebrapad te voorzien. Een regenboogzebrapad wordt geschilderd tussen de lijnen van een officieel zebrapad en blijft op die manier een geldig zebrapad.

Fractieleider Karin Struyf (Groen) licht toe: “‘Zijn wie je bent’ is nog steeds niet vanzelfsprekend in ons land. Nog steeds merken we op sociale media en op straat dat er nood is aan een duidelijk signaal tegen intolerant gedrag. Woorden zijn niet onschuldig, en jammer genoeg hebben we de afgelopen weken opnieuw gezien waartoe homohaat kan leiden. Ook in België.”

Daarnaast geeft het onlangs hernieuwde standpunt van het Vaticaan Groen het gevoel dat onze stad de LGBTQ+-gemeenschap een hart onder de riem moet steken, want liefde is geen zonde. Het is voor heel wat inwoners niet evident om zich vrij en gerespecteerd te voelen. De keuze voor een regenboogzebrapad kan een steunbetuiging zijn voor wie zich tot op heden zich anders voelt, maar zichzelf niet durft te zijn.

“De ideale plaats is snel gevonden”, stelt schepen van infrastructuur Tom Roovers (Groen). “Liefde is liefde. Om dat te benadrukken, stellen wij voor om het zebrapad op het kruispunt van de Liefdestraat met de Veldbornstraat om te vormen tot een regenboogzebrapad. De locatie pal in het centrum, omringd door scholen, en het feit dat de 7 kleuren van de regenboogvlag hier perfect passen zijn mooi meegenomen. Maar de naam van de straat is waar het echt om gaat: liefde is liefde!”

Groen stelt de Gemeenteraad voor om dit te realiseren tegen IDAHOT op 17 mei 2021, de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie.