Groen wil gezondere lucht voor elke Tienenaar

10 Oktober 2018

Groen wil gezondere lucht voor elke Tienenaar

Groen Tienen organiseerde op maandag 8 oktober in het Groen Huis een infoavond over fijn stof en de luchtkwaliteit in onze stad.  De resultaten van de “CurieuzeNeuzen”-actie lieten in Tienen een erg verdeeld beeld zien: de hoeveelheden stikstofdioxide in de lucht blijken redelijk goed te zijn buiten de stad, maar de luchtkwaliteit in de binnenstad en op de toegangswegen laat vaak te wensen over. Om ook andere bronnen van luchtvervuiling verder in kaart te brengen wil Groen het fijn stof in de stadslucht permanent kunnen meten met een netwerk van fijnstofmeters.

Het werd een erg veelzijdige avond in het Groen Huis. Expert Marc Peetermans ging eerst in op fijn stof: hoe ontstaat het, en hoe kan je het meten? En vooral: waardoor wordt het veroorzaakt? Vervolgens ging dokter Paul De Cort, kandidaat voor Groen Tienen, verder in op de medische gevolgen van fijn stof. Waarom is het belangrijk fijn stof te bestrijden? Tenslotte was het aan de knutselaars: hoe kan je zelf een fijnstofmeter bouwen en aan de praat krijgen? Welke resultaten geven de meters en waar vind je ze terug? Alle elementen waren dus aanwezig om de gevaren van fijn stof te leren begrijpen, maar ook zelf de handen uit de mouwen te steken.

Lijsttrekker Tom Roovers legt uit waarom dit voor Groen een belangrijk strijdpunt is: “Lucht is wat we elke dag inademen. We zien dat slechte luchtkwaliteit vaak rechtstreeks een gevolg is van wegverkeer. Als lokale overheid kunnen we hier wel degelijk het verschil maken. De resultaten in Gent tonen dat er lokale oplossingen mogelijk zijn. Door het wegverkeer beter te kanaliseren, maar ook door alternatieven aan te bieden. Met de fiets rijden is niet enkel gezond voor de fietser!”

Om over goed cijfermateriaal voor Tienen te kunnen beschikken, wil Groen het “Tienenair”-netwerk van fijnstofmeters verder uitbouwen. Heel wat groenleden en vrijwilligers hebben reeds zo’n fijnstofmeter geïnstalleerd. Deze avond moet de aanzet zijn van meer, zodat, op basis van accurate gegevens, het volgende stadsbestuur alles in handen heeft om de Tienenaar van gezonde lucht te voorzien.