Groen wil kinderopvang en fuifzaal aan de oude stelplaats

02 November 2014

Groen wil kinderopvang en fuifzaal aan de oude stelplaats

Stad Tienen wil jonge gezinnen naar onze stad lokken. Kinderopvang en faciliteiten voor de jeugd zouden daarom extra aandachtvan het bestuur moeten krijgen. In het kader van de werken aan de stationsomgeving, stelt Groen Tienen voor om de stelplaats van De Lijn achter het station om te bouwen tot een crèche en een polyvalente zaal voor naschoolse kinderopvang en fuiven.

De interesse van Groen voor deze problematiek is niet nieuw.

Eerder deden wij al enkele voorstellen in het her op te starten Arenaproject.

Nu blijkt dat men op de Kazernesite enkel wonen wil voorzien, en niet ingaat op onze vraag naar meer ruimte voor jeugd, gingen we op zoek naar een alternatief.

Tienen heeft immers nood aan bijkomende kinderopvang.

Ook moet er dringend een kleine fuifzaal komen, nu met het parochiecentrum aan de Oude Vestenstraat en de voetbalkantine in Hakendover de twee mogelijkheden verdwijnen.

De polyvalente zaal in CC de Kruisboog blijkt niet polyvalent genoeg om er fuiven toe te staan en de halvering van zaal Manège is ook maar een halve maatregel.

Groen stelt dan ook voor om in de stelplaats, die toch eind volgend jaar door de Lijn verlaten wordt, een crèche en een polyvalente zaal onder te brengen.

Deze twee functies vullen elkaar immers perfect aan.

De polyvalente zaal kan overdag als overdekte speelplaats dienen en in het weekend als fuifzaal.

Groen stelt verder voor om te onderzoeken of er ook naschoolse opvang georganiseerd kan worden.

Deze locatie heeft volgens Groen Tienen veel troeven.

Vooraleerst de mobiliteit: pendelaars met jonge kinderen kunnen er uiterst makkelijk terecht omdat ze vlakbij het trein- en busstation ligt.

De nabijheid van het centrum, de bereikbaarheid met openbaar vervoer (nachtbussen!) en de grote parkeergelegenheid 's avonds zijn ideaal voor fuivende jongeren.

Er was al besloten dat de Tramstraat geknipt zou worden, en de spoorwegparking voor autoverkeer enkel via het bedrijventerrein Grijpen ontsloten wordt. In de onmiddellijke omgeving staan weinig huizen.

Eventuele overlast kan verder nog beperkt worden, want er is ruimte voor buffers binnen het groene spoorpark dat het masterplan voorziet.

Die groene omgeving is volgens Groen de ideale locatie voor baby's, kinderen en jongeren.

De zorg voor haar inwoners begint in een stad bij de zorg voor de jongste burgers. Kiezen voor kinderen en jeugd kan ervoor zorgen dat Tienen echt de tintelende stad wordt die ze wil zijn.

Tom Roovers,

gemeenteraadslid voor Groen,

20 mei 2014