Groene Pluim 2022 voor “Kumtichcomité”

22 Januari 2023

Groene Pluim 2022 voor “Kumtichcomité”

“De leden kozen ervoor om dit jaar het Kumtichcomité als winnaar aan te duiden”, vertelt John Vankeijenberg, voorzitter van Groen Tienen.

Elk jaar reikt Groen Tienen de Groene Pluim uit aan een persoon of organisatie die zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt op sociaal, cultureel of ecologisch vlak. Het was federaal vicepremier Petra De Sutter die de prijs mocht uitreiken tijdens het jaarlijkse Groen Café van de Tiense groenen.

 

Alle leden van Groen Tienen konden via een online enquête hun favoriet aanduiden. “De leden kozen ervoor om dit jaar het Kumtichcomité als winnaar aan te duiden”, vertelt John Vankeijenberg, voorzitter van Groen Tienen. “We vinden het ongelofelijk straf hoe de vrijwilligers van het Kumtichcomité er in slagen om zoveel verschillende initiatieven te lanceren en te ondersteunen om te werken aan de ontwikkeling van een zorgzame buurt. Hun duurzame model waarbij zorgen voor elkaar en zorgen voor het milieu hand in hand gaan, is zeker iets waar onze leden zich in konden herkennen.”

Het was voorzitter Johan De Schrijver die, samen met twee leden van het Kumtichse kinderparlement, de Groene Pluim in ontvangst mocht nemen in naam van alle vrijwilligers van het Kumtichcomité. “We zijn zeer verrast én vereerd dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen. In een Zorgzame Buurt wonen mensen comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt. Het is een buurt waar jong en oud elkaar kennen en helpen. Daar komt heel wat bij kijken. We zijn dan ook erg blij met deze erkenning.”

De ongeveer 160 vrijwilligers van het Kumtichcomité vormen een niet-partijpolitiek gebonden instrument voor burgerparticipatie. Zo vormen ze zowel een inspraakgroep als een actiegroep. Als inspraakgroep proberen ze zoveel mogelijk in overleg te gaan en met het dorp het stedelijke beleid voor het dorp te beïnvloeden. Om te werken als actiegroep werden er werkgroepen opgericht zoals jeugd, Mooimakers, Onzen Hof, mobiliteit, ruimtelijke ordening, veiligheid en Buren voor Buren.

Meer info en een activiteitenkalender vind je op https://www.kumtichcomité.be/.

Met deze Groene Pluim willen de Tiense groenen een bescheiden maar welgemeend dank u zeggen aan alle vrijwilligers van het Kumtichcomité.