Groene realisaties: #11 Herinrichting Grote Markt

30 Mei 2018

Groene realisaties: #11 Herinrichting Grote Markt

De herinrichting van de Grote Markt stond al een tijdje op de planning.Jaren geleden was deze opdracht aan bureau 51N4E gegund na een wedstrijd.Wij hebben het project opnieuw opgestart, gingen mee aan tafel zitten en schaarden ons rond het concept: een drempelloos plein, aan twee zijden vergroend, waar de zachte weggebruiker centraal staat.

De centrale zone blijft vrij en polyvalent, zodat kermis, markt en evenementen (o.a. Suikerrock) hier kunnen blijven doorgaan.
De mooie gevels van stadhuis, en aan de andere kant 'het Verken', de 'Tinnen Schotel' en het vredegerecht komen nog meer tot hun recht.
De andere twee zijden van de Grote Markt worden vergroend: aan de zijde van de horeca komen zomerterrassen,
geflankeerd door bomen en struiken en een wandelpassage in het verlengde van de Leuvensestraat, tot op de Schapenmarkt aan de circusschool, die een aparte evenementenlocatie met waterpartij wordt.
Aan de zijde van de kerk komt een kerktuin, die reikt van de Heldensquare langs de kerk tot op de Kalkmarkt.
Deze tuin bestrijkt alle lagen (kruid, struik, boom) en wordt dus erg waardevol voor de biodiversiteit, maar ook om verkoeling te brengen in het stadscentrum. Deze zomer geeft aan hoe belangrijk dit is en nog meer zal worden.

Aan elke hoek van de Grote Markt worden fietsenstallingen voorzien.
Achter de kerk komt een overdekte fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen.
De duidelijke structuur van de markt is essentieel voor de toegankelijkheid (blindegeleidelijnen, geen losse elementen, gezaagde stenen op de loopassen).


(de uitvoering valt onder Openbare werken. De nutsvoorzieningen werden al voorbereid, de heraanleg wordt de komende weken aanbesteed.)

realisaties2.jpg