Groene Realisaties: #15 Toegankelijke Gemeente

27 Juni 2018

Groene Realisaties: #15 Toegankelijke Gemeente

Het is niet evident om je als persoon met een beperking op straat te begeven.De staat van de voetpaden is vaak ondermaats, er zijn om de haverklap obstakels en ook winkels en horeca zijn niet steeds toegankelijk.

Sinds meerdere jaren doet de stad beroep op het toegankelijkheidsbureau (Inter) bij heraanleg.
Ook nu werden de plannen van de Vierde Lansierslaan met zorg voorbereid. Zo kwamen er een verhoogd busperron, verlaagde boordstenen en blindengeleidelijnen. De voetpaden werden maximaal obstakelvrij gemaakt. Er werden ook twee mindervalidenparkeerplaatsen voorzien op trottoirniveau.
Ook in het project van de Grote Markt werden dezelfde toegankelijkheidsprincipes aangehouden.

Wij engageerden ons als stad ook om het charter Toegankelijke Gemeente te ondertekenen.
Hiervoor moesten we aan 10 actiepunten voldoen. Het ging over communicatie op de website, over het doorlichten van vergunningsdossiers door Inter, het screenen van winkels en horeca door OnWheels, het overleg met gebruikersgroepen (Toegankelijk Tienen), het aanpassen van mindervalidenparkeerplaatsen tot de norm.

Van de 37 gemeenten die zich hadden ge├źngageerd, haalden slechts 4 gemeenten het charter in eerste zit, waaronder Tienen.
Wij zijn hier erg trots op, maar tegelijk ons erg bewust van de grote stappen en de voortdurende aandacht om de toegankelijkheid tot een voor iedereen comfortabel niveau te krijgen.
Wij willen ons hier dan ook expliciet voor blijven engageren in de volgende legislatuur!

realisaties16.jpg