Grote Markt: Here we go!

26 April 2020

Grote Markt: Here we go!

Nu de werken aan de Vesten in hun laatste fase zijn gegaan, start de volgende grote werf: de heraanleg van de Grote Markt.

De aanloop heeft een hele tijd geduurd. Er is veel tijd gestoken in een participatietraject met alle gebruikers. Er werd vergaderd, samen gewandeld, de plannen zijn voorgelegd en bijgesteld.

Toen we, net voor de verkiezingen, een aannemer zochten, bleek de prijs verrassend hoog.
We gingen over op een onderhandelingsprocedure, waarbij een typelastenboek werd voorgelegd en met de aannemers werd besproken hoe bepaalde punten aan te pakken.

Dit is een moeilijke procedure, waarin we voorzichtig moesten zijn om elke aannemer gelijk te behandelen, maar ze heeft wel resultaat gehad. We hebben de werken kunnen toewijzen aan een veel lagere prijs dan de eerste aanbesteding.

In maart zijn de nutsmaatschappijen de voorbereidende werken gestart. Na het bouwverlof zal de aannemer beginnen met de echte heraanleg. Bij beide werken moeten uiteraard rekening houden met de Corona-maatregelen. Er wordt gestart met de riolering op de Kalkmarkt. Voor het stadhuis komt een groot bufferbekken onder de markt om in de toekomst overstromingen in de binnenstad te voorkomen.

Van de Heldensquare tot op de Kalkmarkt komt een grote kerktuin rond de Onze-Lieve-Vrouw Ten Poelkerk. Aan de Zuidkant komt een verkeersvrije zone als verlengde van de Leuvensestraat, waarbij de horeca eenvormige terrasconstructies mag plaatsen tegen hun gevel. En aan de andere kant van de weg mogen zomerterrassen komen in een zone die is afgewisseld met groen en een kolommenstructuur.

De historische Schapenmarkt (het stukje Grote Markt tussen het nieuwe stadhuis en de circusschool) vormt een evenementenpleintje, dat bij mooi weer wordt verfrist met een waterpartij.

Zo wordt de Grote Markt mooier, groener en toegankelijker. Je kan de werken op de voet volgen via tienen.be/grotemarkt