Op naar 2017: timmeren aan Tienen

19 December 2016

Op naar 2017: timmeren aan Tienen

Terugkijken naar 2016 is niet meteen iets om vrolijk van te worden. In het voorjaar werden Brussel en België opgeschrikt door gebeurtenissen die we enkel kenden van op televisie. Onze vrijheden stonden onder druk. De klimaatdoelstellingen lijken verderaf dan ooit en onze regering lijkt er alles aan te doen om onze toekomst te vergooien. Heel wat van onze helden van vroeger verhuisden naar de eeuwige jachtvelden. En dan hebben we het nog niet gehad over Amerika en het Verenigd Koninkrijk, waar een meerderheid schijnt te denken de uitdagingen beter op hun eentje aan te kunnen, weg van de boze buitenwereld. 2016 een rotjaar? Gelukkig nemen veel mensen het heft in eigen handen, tegen de stroom in. Zo ook in Tienen. Burgerbewegingen zorgden voor een zwoele zomer, met tal van activiteiten voor jong en oud. Lekker en vooral heel gezellig. De Tiense feestdag op 10/10 is al een traditie voor ze uitgevonden werd. Kortom, er beweegt wat in Tienen, en het zijn de inwoners zelf die de handen uit de mouwen steken en de stad mee op de kaart zetten. Sinds een dik jaar timmert ook Groen Tienen mee aan een beter, leuker, gezonder en groener Tienen. Onze schepen Tom Roovers zette al heel wat in beweging: een broodnodige upgrade van het Vianderdomein, het vernieuwde containerpark, de realisatie van een stadsbos, een klimaatactieplan, heel wat nieuwe fietsvoorzieningen ook. Met nog minstens evenveel initiatieven in de steigers kiest Groen Tienen voor de vlucht vooruit.

Als voorzitter van CV Huisvesting Tienen verkleinde Karin Struyf de kloof tussen de sociale huisvestingsmaatschappij en haar bewoners, werkte ze aan de toegankelijkheid en doet ze er ook alles aan om het aanbod op te waarderen en af te stemmen op de vraag. Kers op de taart was de invoering van een zone 30 in de gehele binnenstad. De gemeenteraad van november keurde ons voorstel unaniem goed. Tienen kleurt stilaan echt groen!

En wat brengt 2017 ons? Hopelijk meer van dat moois. Voordeel is dat we dat zelf in de hand hebben. Laat ons daarom samen verder timmeren aan Tienen en de toekomst omarmen. De Tienenaars verdienen een stad waar het plezant is om te wonen, te werken en te ontspannen. Daarbij moeten we alle 34.000 inwoners aan boord houden, en mee betrekken in een positief en toekomstgericht beleid. Wie weet wordt de rest van de wereld dan wel een beetje jaloers op ons, en werkt het aanstekelijk, zodat we ooit in een verdraagzame en schone wereld leven.

Alvast een gelukkig, vreugdevol en vredevol 2017!

Jeroen Maes,
Secretaris Groen Tienen