Project Vannerum: van brouwerij naar rusthuis en eigentijds sociaal wonen

13 Mei 2017

Project Vannerum: van brouwerij naar rusthuis en eigentijds sociaal wonen

Hoegaardiers kunnen weldra in hun eigen gemeente terecht voor een aangepaste en betaalbare woning. Een voormalig rustoord wordt nu het Project Vannerum, een wooncomplex met 24 sociale appartementen. Huisvesting Tienen kocht het historische gebouw in Hoegaarden op 7 maart 2008.  In de 18

de eeuw was het één van de 39 brouwerijen die Hoegaarden rijk was. Later schonk Elisabeth Vannerum het pand aan de gemeente Hoegaarden met de vraag er een sociale bestemming aan te geven. De gemeente bouwde het om tot een rusthuis en verkocht het in 2008 om het woonzorgcentrum Villa Hugardia realiseren.
Nu wordt het onder impuls van Huisvesting Tienen een site met 24 sociale appartementen.

Door protest van buurtbewoners, begon in 2008 een negen jaren durende lijdensweg die het verkommerde pand geen goed gedaan heeft. De klachten gingen onder andere over privacy en drukte. Huisvesting Tienen is hier aan tegemoet gekomen door een raam aan de tuinzijde te vervangen door een dakkoepel. Daarnaast oordeelde de Raad voor Vergunningsbetwistingen dat een burger in het centrum geen rustige straat kan afdwingen.

Maar eind goed al goed, het bouwdossier is nu definitief opgestart en de werken beginnen binnenkort. Ik hoop dat volgend jaar rond deze tijd de nadarhekken vervangen zijn door steigers. 

Met het Project Vannerum komt er een groen lint in Hoegaarden bij tussen de sporthal en de Astridstraat.

Meer informatie over sociaal wonen, de voorwaarden en het project vindt u op de website van Huisvesting Tienen (link naar http://www.huisvestingtienen.be/voorbeeld-pagina/submenu-pagina-niveau-2/project-pannenhuys/)

Karin Struyf,
Voorzitter CV Huisvesting Tienen