Schipplaats wordt groene plek om aan te meren

12 December 2022

Schipplaats wordt groene plek om aan te meren

In vorige edities van ons Groenkrantje hadden we het al over ontharding en groenblauwe netwerken. Dat lijken misschien moeilijke begrippen, maar dit project toont in de praktijk wat we bedoelen, en wat we  nodig hebben.  

 

Wat het betekent om een waterloop weer zichtbaar te maken kon je al zien in steden als Leuven, Diest of Aarschot. Stad Tienen liet een studie maken voor de toekomst van de Gete in de binnenstad.

Omdat onze Gete verkoelt en verbindt

De Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM), die beheerder is van de Gete, zag wel iets in deze visie en zette haar schouders onder het project van 't Schip. Studiebureau Pauwels werkte een plan uit, waarbij de Gete opengelegd wordt. Erlangs komen groene oevers, met houten terrassen langs het water, die refereren naar de platboten die hier in de 16e eeuw aanmeerden. Bij hoog water komen deze oevers onder te staan en reikt de Gete tot aan de nieuwe kademuren.

Het wordt een plek om rustig bij het water te verpozen

Omwonenden en geïnteresseerden kregen de plannen voorgesteld op twee infomarkten, waar ze hun aandachtspunten en bemerkingen konden geven. Intussen zijn de plannen afgewerkt en ingediend.

Klimaatstraat

Niet enkel de oevers worden groener, ook de straat zelf! Het wordt een echte klimaatstraat met een rijbaan die slechts deels verhard wordt, terwijl bomen en geveltuintjes de voetpaden flankeren. 2023 kondigt zich dus heel mooi aan! Daar klinken we graag samen met u op, op ons Groen Café!