Tiense jaarrekening: realiteit wijkt af van retoriek
06 Juni 2025

"Bedachtzaam en voorzichtig investeren is nodig, als je wilt dat de stad en haar inwoners erop vooruitgaan." - Karin Struyf
Onlangs stelde het Tiense stadsbestuur (Durf, Tienen Anders en N-VA+) de jaarrekening van 2024 voor. Volgens de nieuwe meerderheid is het allemaal kommer en kwel. Groen Tienen nuanceert deze negatieve berichtgeving en pleit ervoor om te blijven investeren in Tienen op een bedachtzame manier. Ze vraagt ook om andere pistes dan het verhogen van de belastingen te onderzoeken, zoals subsidies van hogere overheden. De partij ijvert er bovendien voor om in de meerjarenplanning voldoende middelen vrij te maken om de stad te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zoals extreme wateroverlast en overstromingen.
"We waren erg nieuwsgierig naar de cijfers, want het nieuwe stadsbestuur liet de voorbije maanden niet na om te vertellen dat Tienen financieel aan de afgrond staat met een lege kas en torenhoge schulden. De jaarrekening toont aan dat dat niet klopt", licht Karin Struyf, voorzitter van Groen Tienen, toe. "De financiële situatie van de stad is niet goed, maar dat was ze tien jaar geleden ook niet. De schuld per inwoners is vorige bestuursperiode ook niet gestegen. In tussentijd is er wel geïnvesteerd, zij het voorzichtig en bedachtzaam. Dat moet ook als je wilt dat een stad en haar inwoners erop vooruitgaan."
"Ik denk dat iedereen het eens is dat Tienen de voorbije tien jaar ten goede is veranderd en dat in moeilijke omstandigheden met achtereenvolgens de coronacrisis, de energiecrisis en de overstromingen in 2021. Dat mag niet zomaar weggecijferd worden door politiek theater", aldus Struyf.
Investeren blijft noodzakelijk
Stilstaan is achteruitgaan. Groen Tienen pleit er dan ook voor om bedachtzaam en voorzichtig te blijven investeren. Dat is nodig, want de uitdagingen op het vlak van infrastructuur, mobiliteit, sociaal beleid en klimaat zijn groot in Tienen.
Belastingdruk en subsidies
Het nieuwe stadsbestuur opperde de voorbije maanden al regelmatig om de belastingen te verhogen. Groen Tienen vraagt zich af of dat de beste optie is. De belastingdruk in Tienen is nu al aanzienlijk. In plaats van een algemene verhoging, kan het bestuur kijken naar een eerlijkere verdeling, onder andere via een herziening van het scheefgegroeide Kadastraal Inkomen, dat de basis vormt voor de opcentiemen op de onroerende voorheffing.
Andere steden en gemeenten stellen een subsidiecoördinator aan om actief op zoek te gaan naar subsidies van hogere overheden. In Tienen wordt deze kans voorlopig niet benut. Daardoor gaan belangrijke subsidiemogelijkheden aan onze neus voorbij. "Zo’n subsidiecoördinator betaalt zichzelf al snel terug", redeneert Struyf.
Investeringen tegen wateroverlast
Opvallend is dat in het bestuursakkoord van het stadsbestuur nauwelijks aandacht is voor de klimaatcrisis. We worden nochtans steeds meer geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis, zoals lange periodes van droogte en forse regenval met zware wateroverlast en overstromingen tot gevolg. Ook Tienen ontsnapt er niet aan, denk maar aan de overstromingen in 2021.
"We dringen er dan ook op aan dat het nieuwe stadsbestuur werkt maakt van een ambitieus klimaatplan, met duidelijke maatregelen, bijhorende investeringen en een klimaatambtenaar die dit systematisch opvolgt. Niets doen kost ons immers op termijn nog meer geld als het over de klimaatcrisis gaat. Het is deze bestuursperiode dat we de klimaatdoelen moeten halen. Het is nog niet te laat, het stadsbestuur kan hiervoor de nodige budgetten vrijmaken in de meerjarenplanning", besluit Struyf.