Veiligere routes en schoolomgevingen

31 December 2023

Veiligere routes en schoolomgevingen

Kinderen zijn kwetsbaar in het verkeer, dat bewijzen alle cijfers. Daarom maakten we schoolomgevingen en schoolroutes in Tienen veiliger.

Plaats voor de voetganger aan de schoolpoort

In de Waaibergstraat en de Alexianenweg werd het voetpad verbreed om meer plaats te geven aan de voetgangersstroom die hier tegen schooltijd langskomt. Speelse kleurenlijnen accentueren de schoolomgevingen, planten schermen zitbanken af van de auto's. Zo kunnen de (groot-) ouders rustig op hun kinderen wachten.

Op de nieuwe locatie van de Toverwijzer in Overlaar kwam er bij de start van het schooljaar een veilige overgang aan de schoolpoort en een Kiss 'n Ride om manoeuvrerende auto's weg van de schoolpoort te houden.

In Vissenaken maakt Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaamse overheid) op vraag van de stad de oversteek van de steenweg aan de Uilenboom veiliger. De werken zijn in augustus gepland.

Octopuspalen en schoolstickers

Aan de meeste scholen hadden we de voorbije jaren al octopuspalen geplaatst, dit jaar werkten we het lijstje af. Bovendien kreeg elke school nog een 'straatsticker' die de schoolomgeving en de oversteek aankondigt.

Kwalitatieve voetpaden

De voetpaden van de Waaibergstraat en in de schoolomgeving op de Veldbornstraat werden vernieuwd en waar nodig verbreed. In Bost krijgt de Toermalijn een degelijk en breder voetpad tussen haar twee vestigingen. Ook het voetpad van de school van Hakendover wordt verbreed. De aanleg van ontbrekende stukken voetpad in de Meierstraat (uitgevoerd) en de Processieweg (tegen Pasen) zorgen er voor een veiligere schoolroute. In Oplinter wordt de schoolomgeving mee aangepakt bij de grote werken die in april starten. Ook pakken we obstakels in het voetpad op de Ganzendries aan met steun van de provincie.

Schoolstraten

Na de Rijschoolstraat kreeg ook de Ooievaarsstraat nu een definitieve schoolstraat, waar tijdens de schoolspits geen gemotoriseerd verkeer door mag. Wat Groen betreft wordt ook de Oude Vestenstraat een schoolstraat. Veiligheid primeert!