Vergistingsinstallatie EcoWerf zet ons GFT-afval om in hernieuwbare energie
29 Juni 2020
EcoWerf start in het voorjaar van 2021 met de bouw van een vergistingsinstallatie op hun site in Wilsele. De installatie zal het organisch afval tegelijkertijd omzetten in energie en verwerken tot compost. De installatie zal in het voorjaar van 2023 operationeel zijn.Groen Tienen is blij met dit belangrijk dossier voor circulaire economie en hernieuwbare energie.
“Dit investeringsproject heeft een grote ecologische meerwaarde. Er zal met lokaal opgehaald groente-, fruit- en tuinafval (GFT) jaarlijks maar liefst 12.000 MWh groene warmte en 11.000 MWh groene elektriciteit geproduceerd worden. Daarnaast zal er jaarlijks 20.000 ton compost geproduceerd worden. De installatie zorgt op deze manier voor een gesloten kringloop en koolstofcaptatie in de bodem”, licht Wouter Florizoone, gemeenteraadslid van Groen in Leuven en ondervoorzitter van EcoWerf, toe.
Ook voor de lokale klimaatdoelstellingen is dit een win-win. “De groene warmte komt overeen met het jaarlijkse warmtegebruik van 500 gezinnen en de groene stroom komt overeen met het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 3.000 gezinnen. In totaal komt dit overeen met een CO2-besparing van 5.000 ton per jaar. Bovendien zal er een terugvloei van ruim € 260.000 zijn naar Ecowerf, dus voor de deelnemende gemeenten is het ook financieel een mooi verhaal. Een bewijs dat goede klimaatmaatregelen geen geld kosten, maar geld kunnen opbrengen.”, aldus Tom Roovers (Groen), schepen in Tienen en afgevaardigde in de algemene vergadering van Ecowerf, die gisteren groen licht gaf aan dit mooie project.
“Het GFT-afval dat Ecowerf in Tienen, maar ook in andere gemeenten in de regio verzamelt, wordt dankzij deze vergister een nieuwe grondstof én produceert energie! We zijn bijzonder trots op dit project. Het is een goed voorbeeld van onze ambities op het vlak van circulaire economie“, aldus Paul De Cort (Groen), schepen van duurzaamheid in Tienen.
(beelden: Ecowerf)