Wekelijkse veggiedag op het Provinciebestuur: nog niet voor morgen

06 Mei 2016

Het is niet omdat we met groen in de provincieraad deel uitmaken van de meerderheid, dat we ook altijd ons goesting krijgen. Dat stelde ons Groen provincieraadslid Bernadette Stassens vast toen ze voorstelde om in het personeelsrestaurant wekelijks een verplichte veggiedag te houden en de kwaliteit van de vegetarische maaltijden op te krikken. "De vleesconsumptie is een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering.  De productie ervan zorgt immers voor een hoge CO²- en methaanuitstoot." legt Bernadette Stassens uit. "Deze actie waarbij de 700 werknemers een keer per week geen vlees zouden eten, sluit dan ook perfect aan bij onze klimaatdoelstelling waarbij we als provincie tegen 2020 onze CO²- uitstoot met 20% willen verminderen en op termijn klimaatneutraal willen zijn. Minder vlees consumeren is trouwens ook goed voor onze gezondheid: obesitas, hart- en vaatziekten, zijn maar enkele van de ziektes die in verband worden gebracht met ons vleesverbruik."  

Maar Bernadette moet het voorlopig stellen met een njet. Het voorstel werd enkele jaren geleden al eens gelanceerd, maar niet weerhouden. In plaats daarvan kwam er een dagelijks vegetarisch alternatief op het menu van het personeelsrestaurant en doet de provincie mee aan 40 dagen zonder vlees.
"Mooie initiatieven maar niet genoeg" vindt ons Groen provincieraadslid "want een wekelijks verplichte vegetarische dag zou een krachtiger signaal geven dat de provincie echt werk maakt van een duurzamere voedselketen. België wacht op dat vlak overigens een grote uitdaging, want op dit ogenblik staat ons land in de top vijf van landen met de grootste ecologische voetafdruk ter wereld."

 

Bernadette Stassens
Groen provincieraadslid