Word ook een ‘Tienenair’ en meet het fijn stof in je straat

18 Juni 2018

Word ook een ‘Tienenair’ en meet het fijn stof in je straat

Een maand lang hebben 100 Tienenaars, samen met 19.900 andere Vlamingen, de concentratie stikstofdioxide (NO2) in hun straat gemeten met de actie CurieuzeNeuzen. Groen Tienen vond dat dit een bloemetje verdiende en schonk hen een groeiblaadje met bloemenzaadjes.

Het is erg belangrijk dat er een duidelijk zicht komt op de graad van luchtverontreiniging in onze woonstraten. Het burgeronderzoek CurieuzeNeuzen is dan ook een grote stap om dit in kaart te brengen en zal ons een gemiddelde waarde over de maand mei tonen.

Met Groen Tienen gaan we nu een stap verder.

We zetten een Tienenair-netwerk op dat ons live toont hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in Tienen, op elk moment van de dag, elke dag opnieuw.

We gebruiken daarvoor een meetsysteem dat in Duitsland ontwikkeld werd, en intussen navolging kreeg in Antwerpen en Leuven.  

We bestelden onderdelen voor vijftien fijnstofmeters, die onze kandidaten Johan Laermans en Kevin Grossard zelf in elkaar knutselen. Vervolgens zullen we in realtime alle Tiense meetsystemen kunnen volgen via deze website. Neem zeker eens een kijkje!

Vijf van deze fijnstofmeters verloten we onder de Tienenaars die Tienenair willen worden.

Wil je graag zo'n fijnstofmeter aan je gevel? We vragen je enkel om voor stroom en een wifi-verbinding te zorgen. Uiteraard helpen we je bij de installatie.

Stel je kandidaat via dit formulier tot 27 juni.

De CurieuzeNeuzen werden alvast persoonlijk op de hoogte gebracht van deze actie, die perfect past in ons motto voor de gemeenteraadsverkiezingen: 'menselijker, eerlijker, gezonder'.