
In een historisch centrum is het onmogelijk om overal aparte fietspaden aan te leggen, de straten zijn hiervoor niet breed genoeg. Als je het voetgangers- en fietsverkeer niet kan scheiden van het gemotoriseerd verkeer moet de snelheid naar beneden, dat vertelt elke verkeersdeskundige.
De kans op een dodelijke afloop bij aanrijding daalt van 50% bij 50 km/u naar 5% bij 30 km/u. Bovendien hebben we in onze stadskern een grote concentratie aan scholen en zorginstellingen.
We moeten de vicieuze cirkel doorbreken, waar mensen de fiets laten staan omdat het te gevaarlijk is met al die auto's. We kunnen niet wachten tot de infrastructuur deze snelheid overal afdwingt. We moeten ons als automobilist afvragen wat het belangrijkst is: in 30 seconden sneller de binnenstad door kunnen rijden of de veiligheid van fietsers en voetgangers?
Nu de snelheid op de vesten 50 km/u is, lijkt het voor iedereen logisch: een uniforme zone 30 binnen de vesten, met daarbinnen enkele woon- en winkelerven waar de maximumsnelheid 20 km/u is. Dat is duidelijk. Dat is aangenamer. Dat is veiliger.
Op 24 november 2016 stemde de voltallige gemeenteraad in met een zone 30 in de binnenstad.
Op 24 november 2016 kleurde Tienen groen. En daar zijn we fier op.
Tom Roovers,
Schepen van mobiliteit
Reacties
Aanmelden via
Facebook Twitter